Moeten is wel een populair woord. Ik hoor het tenminste heel veel. Ik gebruik het zelf ook natuurlijk en inmiddels focus ik me erop het mezelf en andere te horen zeggen. Want wat is moeten nou eigenlijk. En moet je alles waar je het woord moeten bij  gebruikt. Moeten kan bij mensen stress oproepen. Sommige mensen worden zelfs ziek van moeten (bijv. burn-out). Mensen met een MBTI voorkeur voor Judging zijn het meest gevoelig voor moeten. Omdat ze zich aan hun afspraken willen houden (en dat overigens ook van andere verwachten). In de hectiek van het dagelijks leven moeten we nogal wat. Als we teveel van dit soort moeten hebben kan het woord negatieve gevoelens opwekken, zelfs verlammend werken. Het lijkt bij moeten alsof het buiten jezelf ligt, alsof het niet anders kan. Hoe zou je dat kunnen ombuigen? Of misschien vind jij moeten wèl fijn, dat is prima, dan hoef je dit niet verder meer te lezen.

Alternatieven voor moeten: willen, keuzes maken, relativeren …

Willen

Bijvoorbeeld: Als we iets graag willen, nou dan gaan we er voor. Energieniveau is hoog en vaak met een doel voor ogen. Daar word je over het algemeen blij van. Als je iets graag wilt, is de kans groot dat je momenten van flow ervaart en dat je er succesvol in bent. Flow is een bepaald gevoel dat je krijgt als je vol aandacht met iets bezig bent en een duidelijk doel voor ogen hebt. Wat je leuk vindt, waarin je opgaat en waar je van geniet. Mensen die in hun dagelijkse leven regelmatig in flow zijn, voelen zich gelukkig.
Tja en wie wil dat nou niet?

Keuzes

Vanuit NLP zeggen we: er is altijd een keuze. Succesvol en gelukkig leven gaat over de juiste keuzes maken. Ook al lijkt het ogenschijnlijk zo dat er een aantal dingen zijn die in je leven moeten. Geld verdienen bijvoorbeeld om je hypotheek te betalen, schoolgeld en noem maar op. Klopt helemaal. De hoogte van een aantal van die bedragen zijn echter keuzes. Denk daar maar eens over na.

Keuzes maken groot en klein, die samen bepalen hoe je leven eruit ziet. Je kan elk moment ingrijpen en je toekomst een andere richting geven. Is dat geen bevrijdende gedachte? Dingen zijn zelden onveranderlijk. Zelfs de dingen die opgelegd lijken zijn bij nadere beschouwing vaak een kwestie van eigen keuze (wel of niet kopen, ingrijpen, reageren, solliciteren, confrontatie vermijden, accepteren). Ook niets doen is een keuze.

Relativeren

Relativering kan je ook helpen. Denk maar eens na bij je eerstvolgende keer als je het woord moeten gebruikt. Wat gebeurt er als ik niets doe? Of wat is het ergste wat er kan gebeuren als ik het niet doe? Meestal valt de uitkomst wel mee en sommige dingen lossen zich vanzelf op. Humor kan je erbij helpen. Lach om jezelf en andere toe. Zo mooi is het ook maar weer.