Jezelf ontwikkelen is volgens mij één van de mooie dingen in het leven. Leren en meer zicht krijgen op de mogelijkheden in de wereld en in jezelf. Je leert door studie, lezen, oefenen, kijken en luisteren. Ieder mens heeft voorkeur in de manier waarop hij/zij informatie verwerkt. Je hebt een voorkeur voor bepaalde denkpatronen. Voorbeelden hiervan zijn: vermijden/ bereiken, globaal/specifiek, opties/procedures, etc. Dit zijn de metaprogramma’s vanuit het NLP (Neurolinguïstisch programmeren). Deze metaprogramma’s sturen gedrag aan en zijn herkenbaar aan je communicatie en gedrag. Hierdoor zijn kwaliteiten en valkuilen voorspelbaar. Het hanteren van tegengestelde denkpatronen kan leiden tot onbegrip, irritatie en soms helaas ook tot conflicten.
Wil je leren en sta je open? Ben je je bewust van jouw denkpatronen? Luister jij bijvoorbeeld naar feedback? Zou je kunnen c.q. willen leren van wat anderen bij je waarnemen en/of van hun wijsheden? De tips die zij voor je hebben, omdat zij het al een keer hebben ervaren, of omdat zij een ander denkpatroon hebben dan jij? Feedback is zuiver waarnemen (zonder interpretatie, maar feitelijk), zonder oordelen. Als je op die manier feedback krijgt, dan is het naar mijn idee een echt cadeautje. Waarbij ik me bewust ben van het feit dat niet alle cadeautjes in eerste instantie fijn zijn om te krijgen. Want we willen het liefst ‘perfect’ zijn nietwaar? Toch is het mogelijk dat een andere aanpak effectiever kan zijn dan de wijze waarop jij het nu doet.
In mijn MBTI (Meyers Briggs Type Indicator) trainingen krijgen mensen vaak inzichten over hun voorkeuren. De één kent zichzelf goed en de ander moet eerst nadenken bij deze inzichten. Wat ook voorkomt is dat mensen opmerken dat ze sociaal wenselijk gedrag laten zien (daar hebben we overigens bijna allemaal last van, dus daar hoeven we ook niet geheimzinnig over te doen). Hoe mooi kan het dan zijn dat je daar ook inzicht over krijgt. Dat je dingen doet die er van je verwacht worden en wat niet per se het meest bij je past, of wat je prettig vindt. Bij deze inzichten, die ik dus cadeautjes noem, zijn de reacties van mensen zoals ik dat ervaar, vaak dankbaar en dat is natuurlijk fijn. Hoe mooi het is om dingen te leren over jezelf
Toch kom ik ook mensen tegen die totaal niet ontvankelijk zijn. Voordat je uitgesproken bent al beginnen met : ja maar….Gelijk reageren of min of meer de oren sluiten voor datgene wat je zegt (vermijdend denkpatroon?). Natuurlijk ben ik me er bewust van dat niet iedereen zit te wachten op feedback. Daar ligt dan weer mijn ontwikkelpunt. Je eigen denkpatronen herkennen vormt de start om je patronen te doorbreken toch? Is het gebrek aan motivatie om gedrag te veranderen? Of is het patroon zo “veilig” en levert het je voldoende op om het in stand te houden? Er zijn echter vele wegen die naar Rome leiden en sommige zijn echt effectiever. Denk eens na over de tips en de cadeautjes die jij krijgt. In plaats van in de verdediging schieten, gelijk reageren. Het laten “bezinken”, over nadenken als je naar huis rijdt bijvoorbeeld, thuis erover hebben of misschien nog een nachtje over slapen. Daar kan je alleen maar je voordeel mee doen. Hoe mooi kan het leven zijn!
Cadeautjes zijn er om bewust te ontvangen en te koesteren. Hoe mooi dat wij dat samen zo goed kunnen. Geven en Koesteren.