Vorige week sprak ik een coachklant en zij was herstellende van een griep. Ze vertelde me dat ze meer dan 10 jaar geen verzuim had gehad. In de coaching zijn de onderwerpen: “overeind” blijven en keuzes maken. Deze klant is bang dat burn-out op de loer ligt. Ze heeft een verantwoordelijke baan en zonder haar draait “de tent” niet. We zoeken samen naar de onderliggende motivaties en overtuigingen en wat er in de weg staat om ook voor zichzelf te zorgen. Hoe word ik ziek (gemaakt)?

Voel me niet gezien 

Een ander coachklant is op zoek naar een andere baan. De organisatie waar hij nu werkt daar voelt hij zich niet gezien. Hij werkt er nog niet zo heel lang en is er met veel positieve intenties ingestapt. Tot nu toe heeft hij altijd prima gepresteerd in organisaties en is het een vrolijke kerel. Deze baan hakt er echter diep in. Hij is af en toe in tranen als hij vertelt hoe het er aan toe gaat bij deze organisatie en wat het met hem doet. Inmiddels heeft hij zich ziek gemeld, en slaapt slecht en is hij even helemaal de weg kwijt. Samen kijken we waar de grenzen liggen en hoe deze gerespecteerd worden. Daarnaast wat er nodig is voor een baan die ook bij hem past.

Verzuim 

Vrijwel niemand kiest er bewust voor om thuis te blijven. Maar mensen kunnen letterlijk ziek worden van niet-medische problemen: zoals relatieproblemen, schulden, moeilijkheden op het werk, etc. Ook mensen die alles geven voor hun organisatie (super betrokken zijn, veel uren maken, grenzen niet voelen en aangeven) plegen roofbouw op hun lichaam en zijn kwetsbaar voor overbelasting. Dat is geen medisch probleem, maar als je er niks aan doet, wordt het dat wel.

Psychologische factoren als ziekteoorzaak 

Psychische factoren kunnen aanleiding zijn tot lichamelijk ziek zijn. We spreken in dat geval van psychosomatische aandoeningen. Belangrijke psychologische factoren die geassocieerd worden met ziekte zijn stress en alle zogenaamd negatieve emoties als angst, depressieve gevoelens, verbittering, haat en (opgekropte) woede. Deze emoties hebben een negatief effect op het immuunsysteem en veroorzaken een stroom aan neurotransmitters die het lichaam onder spanning zetten en veel energie kosten.

De feiten 

Uitval van medewerkers wegens ziekte heeft in veel gevallen geen medische oorzaak. 70 tot 90 procent van alle ziekmeldingen komt voort uit iets anders, bijvoorbeeld problemen thuis of op het werk. Dit meldt de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB). TNO maakt ook elk jaar cijfers bekend over verzuim, het ziekteverzuimpercentage schommelt de afgelopen 10 jaar tussen de 3,8% en 4,2% . Ongeveer een kwart van het totaal aantal verzuimdagen houdt verband met psychische klachten, overspannenheid of burn-out.

Coaching

Mensen zijn uniek en elk mens is bijzonder. Mensen zijn het meest kostbare bezit van een organisatie. Bij verzuim zijn er allerlei protocollen die in werking treden, conform de wet en zoals dat in de organisatie regel is. Coaching kan hierbij ondersteunen. Voorkomen is echter beter dan genezen. Het is niet altijd zichtbaar wat mensen denken, beweegt en wat ze bezig houdt. De resultaten hiervan zijn echter wel zichtbaar. Coaching als preventieve tool betekent dat mensen gezien, gehoord en ondersteund worden. Het brengt mensen weer in verbinding met hun passie, motivatie en verantwoordelijkheden.’

Behoefte aan een goed gesprek hierover? Of wil je jouw coaching vaardigheden aanscherpen. Voor jezelf of voor je afdeling? Voorkomen is beter dan genezen. Zo’n simpel zinnetje, maar dan toch 🙂  Neem contact met me op: inavanmaurik@gmail.com of 06 3975 6921