Een vierletterwoord dat heel wat voeten in aarde kan hebben. Sta jij er wel eens bij stil of je wel of niet om hulp vraagt. Is er een overtuiging in jou die zegt dat hulp vragen iets is wat wel of niet bij jou past? Ik heb een vriendin die tegen mij zegt dat ik uitblink in hulp vragen. Eerst vond ik het niet zo fijn om dat te horen. Maar later dacht ik daar anders over. In mijn coachgesprekken komt dit woord veelvuldig voor kan ik je verklappen. Allerlei overtuigingen kom ik tegen als we het over hulp vragen hebben. Hulp vragen doe ik niet want …. Zwak? Durf ik niet? Ik moet het zelf kunnen? Wie dan? Etc. Help uitspreken en anderen vragen is niet iedereen gegeven, dat is me duidelijk.
We hebben allemaal onze talenten nietwaar. En is het niet fijn als jij jouw talent mag inzetten om anderen te helpen. De vraag die ik aan mensen stel die niet graag de hulpvraag stellen is: “hoe fijn vind jij het om anderen te helpen?” Het antwoord is bijna altijd: “dat vind ik fijn om te doen”. Nou, wat is er dan mis mee om ook anderen dit geluk te gunnen en iets voor jou te laten doen?
Natuurlijk zijn er vele manieren om te zorgen dat dingen die je wilt wel zelfstandig lukken. Vele wegen naar Rome nietwaar? En één keer is geen poging zegt mijn broertje altijd. Klopt! Hoeveel keer moet jij echter een poging hebben gedaan om te besluiten anderen erin te betrekken. Je kunt niet alles zelf. Een mens is niet gemaakt om alleen alles te doen en dingen in zijn eentje uit te vogelen. Hulp vragen getuigt van bescheidenheid en zelfkennis. Het is helemaal geen teken van hulpeloosheid, maar het bewijst dat je jezelf kunt redden en dat je weet waar jouw ontwikkelpunten liggen. Hulp vragen is dus helemaal oké. Je zult ervaren hoe prettig het is als iemand anders met je meedenkt of iets voor je doet.
Als je over gaat tot hulp vragen, wees dan duidelijk in wat je wilt. Niet iedereen kan gedachten lezen ;-). Vertel waar jouw behoeften liggen. En hoe heerlijk is het niet om daarna dank je wel te zeggen. Dank je wel kan je niet vaak genoeg zeggen. En je hoeft niet bij te houden of er balans is in geven en nemen. Dat weet je zelf ook wel. En ongevraagd iets voor een ander doen als tegenprestatie is altijd mogelijk. Voor succes in je leven is meer nodig dan hard werken, talent en geluk. Succes is ook afhankelijk van de manier waarop je met anderen en jezelf omgaat. Balans in geven en nemen. Luisteren en praten. Advies geven of vragen. Dienstbaar zijn of iemand iets vragen. Ons belangrijkste levensdoel is om anderen te helpen zegt de Dalai Lama. Nou waarom zou jij dat een ander niet gunnen?