Ongeveer kwart van het ziekteverzuim komt door werk
In 2018 was bij 24% van de werknemers het verzuim deels of hoofdzakelijk aan het werk gerelateerd. In 2017 gaf 23,9% van de werknemers die hebben verzuimd aan dat hun meest recente ziekteverzuim deels (14,7%) of hoofdzakelijk (9,2%) door het werk kwam. ( Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden). Bij verzuim dat volgens de werknemers geheel of gedeeltelijk het gevolg is van het werk, is er sprake van een langere gemiddelde verzuimduur. Dit geldt met name voor ziekteverzuim dat wordt veroorzaakt door psychische arbeidsbelasting (zoals werkdruk, werkstress en conflicten op het werk). Bron: Volksgezondheidenzorg. Wat is ziekmakend op het werk?
Wat is ziekmakend op het werk?
Er zijn diverse factoren die een rol spelen waardoor mensen ziek kunnen worden door werk. Zo zijn er beroepen c.q. branches waar beroepsziektes voorkomen die veelal fysiek van aard zijn. Denk maar aan het kapperseczeem, schilders ziekte enz. In dit blog heb ik het met name over de werk gerelateerde psychosociale klachten die zich onder andere uiten in stress. Langdurige stress heeft op verschillende vlakken van het lichaam een negatieve invloed. En zoals we inmiddels weten is langdurige stress ziekmakend! Stress betekent eigenlijk dat het lichaam meer energie verbruikt dan dat het heeft. Langdurige stress zorgt voor uitputting en kan zelfs verder gaan in een burn-out. Je staat in ieder geval niet meer in je kracht. Wat maakt mensen ziek door het werk? Het is een combinatie van dingen: de werkomgeving, thuissituatie, jijzelf, de mensen om je heen en hoe jij zelf acteert binnen deze context.
Wat is belangrijk op werk?
Er zijn vele modellen te vinden over wat medewerkers belangrijk vinden in het werk. In die diverse modellen is een rode draad te ontdekken, namelijk:
- Balans tussen prestatie/werkdruk & beloning
- Autonomie
- Sociale ondersteuning / verbondenheid / waardering
- Interpersoonlijk contact / feedback
- Afwisseling & loopbaanontwikkeling
Een heel rijtje en wellicht niet eens compleet dan wel dat ieder mens zijn persoonlijke voorkeuren heeft. Waar de één prima functioneert bij een baan waar geen loopbaanontwikkeling mogelijk is, wordt de ander er letterlijk ziek van. Als werkgever dus een behoorlijke uitdaging dit alles mee te nemen en het individu te zien en weten wat hij of zij nodig heeft om zich gewaardeerd te voelen om optimaal te kunnen functioneren. Medewerkers van organisaties zijn de denkers en de doeners. De drijvende kracht achter het bedrijf. Dit maakt voor iedere werkgever zijn medewerkers tot het grootste kapitaal.
Re-integratie of preventief
Ook ik kom in organisaties waar medewerkers letterlijk ziek zijn geworden van werk. Als coach word ik dan vaak ingeschakeld om de medewerker te ondersteunen en te helpen bij herstel. Soms op het moment dat verzuim dreigt en andere keren als er al verzuim is. Voorkomen van verzuim of re-integratie. Samen zoeken we uit waardoor het zo gekomen is en wat er gedaan kan worden om weer terug in het arbeidsproces te komen. Of om weer goed in je vel te zitten zodat werk weer leuk wordt. In deze zoektocht is het belangrijk om te onderzoeken welke belemmeringen er zijn en inzicht te verkrijgen welke niet effectieve patronen er aan ten grondslag liggen. Tevens is het van belang hoe je kunt voorkomen in herhaling te vallen. Kortom, te zorgen voor duurzame inzetbaarheid. Uiteraard ben ik dankbaar voor deze opdrachten en is het heel fijn als dit leidt tot herstel van mensen. Edoch pleit ik voor preventie. Ik zie veel vacatures voor re-integratie coaching. Ik zou pleiten voor preventie coaching. Behalve kostenbesparing ook een hoop leed besparing. Heb aandacht voor je medewerker en voorkom zoveel mogelijk verzuim. Of zoals Albert Einstein zegt: Intellectuelen lossen problemen op. Genieën voorkomen ze.
En zo is het maar net!
🙂