Ga eens op zoek naar het gelijk van de ander. Deze tip geef ik nog weleens mee in een teambuildingsessie als communicatie centraal staat. Ik weet niet of je het herkent in jouw gesprekken, maar we hebben de neiging om onze mening te ventileren. Omdat we enthousiast zijn, omdat we graag iets willen delen.  Als we gelijkgestemde zijn, niets aan de hand. Praten door elkaar kan dan als prettig ervaren worden, maar enkel als we dezelfde mening hebben. Extraversion & Intraversion hebben hierin overigens een andere voorkeur (MBTI). Als je gesprekspartner een andere mening heeft dan kan het gesprek minder harmonieus verlopen. Interrupties de grootste conversatie-irritaties?jn interrupties, de grootste conversatie-irritaties? 

Strategieën om jouw verhaal te doen

Hoe werkt het als we onze eigen mening willen ventileren? Laat jij de ander beleefd uitpraten en wacht je op die fractie van een seconde stilte waarin jij snel het woord kan nemen om jouw verhaal te doen. Of onderbreek je gewoon het verhaal van de ander? Interrumperen is een veel voorkomend iets in gesprekken. Worden we niet gehoord en willen we heel graag wel gehoord worden. Nou dan halen we truckjes uit de kast. Naast interrumperen kiest men er ook wel voor om de ander te negeren, harder te gaan praten of de zinnen lang te maken met veel tussenzinnetjes zodat jij gewoon lang aan het woord ben. In de politiek zie je het vaak. Trump doet het veelvuldig, maar ook Pechtold en Wilders schijnen er goed in te zijn (Volkskrant juni 2018).

Volkskrant onderzoek

In het artikel van juni 2018 in de Volkskrant staat dat in een onderzoek de Amerikaanse taalonderzoeker Katherine Hilton vijfduizend landgenoten liet luisteren naar geluidsfragmenten van conversaties. Hilton, die aan de Universiteit van Stanford onderzoek doet naar interrupties in alle soorten en maten, ontdekte dat extreem praatgrage types zich heel senang voelen als gesprekspartners tegelijk praten. Zwijgzame types vonden dat juist onbeleefd. De meesten zitten ergens in het midden. Maar wat beide luistertypes gemeen hebben is dat een interruptie altijd als storend wordt ervaren als de spreker zijn stem verheft of op een ander gespreksonderwerp overspringt. Interrupties de grootste convesatie-irritatie?

Wil je gelijk of geluk?

Wil je gelijk of geluk vraag ik ook wel eens. Vaak willen we onze mening delen omdat we een andere overtuiging hebben dan de spreker. Jouw waarheid. Niet perse DE waarheid. In een gesprek energie stoppen om jouw gelijk over de bühne te krijgen is wat we vaak doen. Energie stoppen in het gelijk van de ander geeft een heel ander gesprek. Al eens geprobeerd? Een bekend begrip LSD (niet te verwarren met LSD als tripmiddel) staat voor Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Luisteren daar begint het mee. Luisteren is essentieel en dat vraagt een nieuwsgierige houding van de luisteraar. Hoe luister je als mens als jouw gedachten maar permanent druk zijn met je eigen verhaal. Als je in je hoofd bezig bent met wachten op het moment dat je kunt interrumperen. Dat kun je niet goed luisteren.

Luisteren

Luisteren vanuit nieuwsgierigheid doen we op verschillende niveaus:

• Wat gezegd werd

• Wat bedoeld werd

• Welk gevoel er schuilgaat achter de woorden

Welk punt heeft de ander? Het geeft een andere sfeer en energie als je niet je best doet om jouw gelijk respectievelijk verhaal over de bühne te krijgen maar kiest om op zoek te gaan naar het verhaal of gelijk van de ander. Of zoals Dalai Lama zegt: “Als je praat, herhaal je vaak wat je al weet. Als je luistert, leer je vaak iets nieuws. Interrupties, de grootste conversatie-irritaties?

Hoe werkt het bij jou in je team? Willen jullie hier meer tips bij en oefenen. Lachen en samen leren. Laat maar weten, ik maak inspirerende workshops met onder andere dit thema.